Коњско (во поново време нарекувано Горно Коњско) — село во Општина Охрид, во околината на градот Охрид. Ова село се наоѓа во Охридско, во средишниот дел на територијата на Општина Охрид, недалеку од источниот брег на Охридското Езеро, чиј атар се издига до сртот на планината Галичица каде што се допира со подрачјето на Општина Ресен.

Поглед на Охридското езеро од с. Коњско

Селото е планинско, на надморска височина од 1.100 метри. Од градот Охрид, селото е оддалечено 11 километри.

Селото се наоѓа на мала висорамнина на планината Галичица. Жителите се снабдувале со вода за пиење од селската чешма наречена Клаенец.

Селото има туристичка понуда за целата сезона. Коњско e најбарана дестинација за одмор, од домашни и странски туристи. Во селото постои црква која се нарекува „Св. Мина“ од почетокот на 20 век. Градбата на црквата пред 1918 година била целосно распадната, црквата била возобновена во 1927 година.

Во Коњско има неколку ресторани кои нудат македонска традиционална вкусна храна, како и сместувачки приватни капацитети. Вила Гркаша нуди сместување во Горно Коњско, а овој приватен сместувачки капацитет е полн погодок како за домашните така и за странските туристи бидејќи нуди вистинско уживање во панорамата на Охридското езеро и планината Галичица.

Вила Гркаша е нов сместувачки капацитет во Горно Коњско и е најбарана вила во Коњско сезонава. Резервирајте директно на  070 952 339 или на [email protected] или пак на Вила Гркаша.

Вила Гркаша најнов сместувачки капацитет во Горно Коњско

Comments

  • Васко
    Reply

    Бев лани овде во еден ресторан, многу е убаво, дефинитивно Коњско прераснува во голема туристичка дестинација.

  • Darko
    Reply

    Konjsko mi e omilema destinacija za odmor i vo leto i vo zima. Ima odlicen pogled na celo ohridsko ezero moja preporaka za sekogo da go poseti barem na 10dneven odmor….. odlicen tekst!

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.